CZĘŚĆ VI. CHARAKTERYSTYKA, ZAGROŻENIA ORAZ ZANIECZYSZCZENIE
GLEB 6. Zanieczyszczenie gleb w
wybranych rejonach źródeł zanieczyszczeń
Wyniki badań WSP (1999 r.)
Z inicjatywy samorządu Miasta Kielc Instytut Geografii
Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Kielcach przeprowadził
badania gleb na wybranych terenach miasta. Do badań
pobrano łącznie 60 prób z ogrodów działkowych (25
prób), terenów rolniczych (9 prób), z gruntów osiedlowych
(8 prób), terenów położonych wzdłuż tras komunikacyjnych
(10 prób) i z obszarów zieleni miejskiej (8 prób).
W próbach tych dokonano oznaczeń zawartości metali
ciężkich: kadmu, ołowiu i cynku.
Ponadto do badań na zawartość substancji ropopochodnych
pobrano 17 prób glebowych z poboczy dróg, ogrodów
działkowych i terenów osiedlowych.
W niniejszym opracowaniu omówione zostaną tylko
wyniki badań gleby pobranej na terenach rolniczych.
Lokalizację punktów poboru gleb na terenach użytkowanych
rolniczo w Kielcach przedstawia rys.
90.
Z oznaczanych trzech pierwiastków najwyższe stężenie
wykazuje ołów. W 44,5% prób stwierdzono II stopień
zanieczyszczenia, czyli słabe zanieczyszczenie.
W 44,4% prób stwierdzono podwyższoną zawartość tego
pierwiastka - I stopień zanieczyszczenia i 11,1%
posiadało naturalne jego zawartości.
Zawartość kadmu w przebadanych próbach mieści się
w granicy 0,4-1,1 mg/kg. Stopień zanieczyszczenia
"O" wykazało 45%, a I stopień zanieczyszczenia 55%
prób.
Minimalna zawartość cynku wynosiła 61,3 mg/kg suchej
masy, maksymalna 217,4 mg/kg. Średnia zawartość
tego metalu w badanych próbach wynosiła 106,2 mg/kg
co odpowiada I stopniu zanieczyszczenia. W 11,2%
prób stwierdzono II stopień zanieczyszczenia, w
55,5% - I stopień, a w 33,3% prób nie wykazało zanieczyszczenia.
Otrzymane wyniki na zawartość metali ciężkich w
glebach użytków rolnych na terenie miasta Kielc
wskazują na ogół na podwyższoną zawartość badanych
pierwiastków, co spowodowane jest wpływem różnorodnych
źródeł zanieczyszczeń występujących na terenie miasta,
a także w pewnym stopniu wynikać może z naturalnej
ich koncentracji w glebach tego regionu. Gleby o
podwyższonej zawartości metali ciężkich (I stopień
zanieczyszczenia) mogą być przeznaczane do pełnego
wykorzystania rolniczego z wyłączeniem upraw do
produkcji żywności o szczególnie małej zawartości
pierwiastków i substancji szkodliwych. Natomiast
na glebach o II stopniu zanieczyszczenia należy
wykluczyć uprawę warzyw.
Stan rozpoznania gleb terenów rolniczych w obrębie
miasta miał charakter pilotażowy. Wyniki powyższych
badań przedstawia tabela
79.