|
CZĘŚĆ VI. GLEBY
Zygmunt Kamiński
5. Właściwości agrochemiczne gleb
Przeprowadzone przez Okręgową Stację
Chemiczno-Rolniczą w Kielcach badania za okres 1999-2003 (4 letnie)
wykazują utrzymywanie się stanu zakwaszenia gleb i zasobności w
podstawowe składniki pokarmowe na zbliżonym poziomie do wyników
z poprzednich okresów badań.
Zakwaszenie
gleb
Odczyn
(pH) gleby zależy od rodzaju skały macierzystej, składu granulometrycznego
(zwięzłości) oraz zabiegów agrotechnicznych. Reguluje on pobieranie
składników pokarmowych przez rośliny z gleby. Odczyn kwaśny hamuje
pobieranie przyswajalnych składników z gleby, a równocześnie zwiększa
dostępność metali ciężkich i pierwiastków szkodliwych.
Z
badań wynika, że na terenie woj. świętokrzyskiego przeważają gleby
zakwaszone (52%), w tym o odczynie bardzo kwaśnym 28%, kwaśnym 24%,
lekko kwaśnym 20%, obojętnym 15% i zasadowym 13%.
Największy
udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych (pH do 5,5) występuje na
terenach, gdzie przeważają gleby bardzo lekkie i lekkie (bielicowe).
Najwięcej gleb zakwaszonych jest w powiatach: skarżyskim - 86%,
koneckim - 80% i starachowickim - 71%, najmniej w powiatach: kazimierskim
i pińczowskim po 24% oraz opatowskim - 41%.
Udział
gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych w poszczególnych gminach województwa
przedstawiono na rys. 46.
W
odniesieniu do potrzeb wapnowania wynikających z zakwaszenia gleb
- wapnowania koniecznego wymaga 34%, potrzebnego 13%, wskazane 11%,
a ograniczone i zbędne 42%.
Wapnowanie
jest jednym z głównych zabiegów agrotechnicznych, które ma wpływ
na żyzność gleby i zwiększenie jej zdolności produkcyjnych. Jest
również najbardziej efektywnym sposobem ograniczania istniejących
i potencjalnych skutków zanieczyszczenia gleb metalami ciężkimi.
Zawartość
przyswajalnego fosforu, potasu i magnez
Stan
zasobności gleb w przyswajalne makroelementy jest w znacznym stopniu
związany ze składem geochemicznym gleby, ale równocześnie jest wskaźnikiem
poziomu produkcji roślinnej (m.in. wielkości nawożenia) - tabela
74.
Znajomość
zawartości tych składników w glebie jest podstawą do prowadzenia
zrównoważonego nawożenia zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej
uwzględniającego optymalizację ekonomiczną i ekologiczną.
Bardzo
niską i niską zawartość fosforu wykazuje 57% badanych gleb. Najbardziej
ubogie w fosfor są gleby w powiatach: staszowskim 75%, starachowickim
72% i koneckim 67%.
Podobnie
bardzo niska i niska zawartość potasu występuje na 58% badanych
gleb. Najbardziej ubogie w potas są gleby w powiatach: skarżyskim71%,
staszowskim 69% i koneckim 67%.
Inaczej
przedstawia się zasobność gleb w magnez, gdyż aż 80% gleb użytków
rolnych wykazuje korzystną zawartość, a tylko 20% gleb zawartość
bardzo niską i niską.
Generalnie
należy stwierdzić, że najmniej gleb zakwaszonych oraz zasobnych
w składniki pokarmowe jest w południowej i wschodnio-południowej
części województwa świętokrzyskiego. Udział zakwaszenia i niskiej
zasobności w makroelementy gleb poszczególnych powiatów podano w
tabeli 75.
<<
poprzednia strona << spis
treści >>
następna strona >> 
|
|