CZĘŚĆ VI. GLEBY

Zygmunt Kamiński

4. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej

     Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach opracował metodę punktową oceniającą poszczególne elementy środowiska - glebę, warunki klimatyczne (agroklimat), warunki wodne, a także rzeźbę terenu. Suma punktów poszczególnych elementów określa syntetyczny wskaźnik liczbowy charakteryzujący jakość rolniczą przestrzeni produkcyjnej (WRPP) danej jednostki administracyjnej (gminy, powiatu, województwa i kraju). - tabela 73
     Wskaźnik bonitacji wyrażony jest w:
ˇ jakości i przydatności rolniczej gleb w skali 100 stopniowej,
ˇ agroklimacie w skali 15 stopniowej,
ˇ rzeźbie terenu w skali 5 stopniowej,
ˇ warunkach wodnych w skali 5 stopniowej.
     Pod względem jakości gleb, najwyższy wskaźnik mają gleby w powiatach: kazimierskim (77,1 pkt), sandomierskim (75,0 pkt) i opatowskim (69,1 pkt); najniższy jest w powiatach: koneckim (32,1 pkt), skarżyskim (34,4 pkt) i kieleckim (39,7 pkt); przy średniej dla województwa (52,2 pkt) i kraju (49,5 pkt).
     Zużycie nawozów wapniowych i mineralnych w województwie świętokrzyskim jest stosunkowo niskie, co ma niekorzystny wpływ na właściwości agrochemiczne gleb.
     Poziom zużycia nawozów w latach 1981-2003 podano na rys. 45.

<< poprzednia strona <<                  spis treści               >> następna strona >>