|
CZĘŚĆ VI. GLEBY
Zygmunt Kamiński
4. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
w Puławach opracował metodę punktową oceniającą poszczególne elementy
środowiska - glebę, warunki klimatyczne (agroklimat), warunki wodne,
a także rzeźbę terenu. Suma punktów poszczególnych elementów określa
syntetyczny wskaźnik liczbowy charakteryzujący jakość rolniczą przestrzeni
produkcyjnej (WRPP) danej jednostki administracyjnej (gminy, powiatu,
województwa i kraju). - tabela 73
Wskaźnik bonitacji wyrażony jest w:
ˇ jakości i przydatności rolniczej gleb w skali 100 stopniowej,
ˇ agroklimacie w skali 15 stopniowej,
ˇ rzeźbie terenu w skali 5 stopniowej,
ˇ warunkach wodnych w skali 5 stopniowej.
Pod względem jakości gleb, najwyższy
wskaźnik mają gleby w powiatach: kazimierskim (77,1 pkt), sandomierskim
(75,0 pkt) i opatowskim (69,1 pkt); najniższy jest w powiatach:
koneckim (32,1 pkt), skarżyskim (34,4 pkt) i kieleckim (39,7 pkt);
przy średniej dla województwa (52,2 pkt) i kraju (49,5 pkt).
Zużycie nawozów wapniowych i mineralnych
w województwie świętokrzyskim jest stosunkowo niskie, co ma niekorzystny
wpływ na właściwości agrochemiczne gleb.
Poziom zużycia nawozów w latach 1981-2003
podano na rys. 45.
<<
poprzednia strona << spis
treści >>
następna strona >> 
|
|