|
CZĘŚĆ VI. GLEBY
Zygmunt Kamiński
6. Udział w badaniach monitoringowych gleb
Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza
w Kielcach od 1995r. uczestniczy w badaniach Krajowego Monitoringu
Jakości Gleb, Roślin, Produktów Rolnych i Spożywczych wspólnie z
instytutami rolniczymi. Obejmuje badaniami glebę i główne płody
rolne (zboża, warzywa i owoce).W pobranych próbkach glebowych określono
właściwości agrochemiczne oraz zawartość metali ciężkich, podobnie
w płodach rolnych i dodatkowo azotany. Sieć punktów badawczych corocznie
ustalała Rada Monitoringu. W ostatnich latach 2001-2003 badaniami
w woj. świętokrzyskim objęto 11 gmin z liczbą 34 próbek glebowych
- tabela 76.
Ocena wyników dokonana na podstawie
załącznika do rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 września
2002r. w sprawie standardów jakości gleby oraz standardów jakości
ziemi (Dz. U. Nr 165, poz. 1359) nie wykazuje przekroczeń, czyli
zawartość metali ciężkich występuje w dolnych granicach ilości uznawanych
za naturalne (dla grupy B - grunty zaliczone do użytków rolnych
w warstwie gleby do 30 cm). W badaniach monitoringowych zawartości
azotu mineralnego w glebach ornych Polski zarówno w aspekcie rolniczym
i ochrony środowiska Okręgowa Stacja Chemiczno -Rolnicza w Kielcach
uczestniczy od 1997r.
Wpływ na zawartość azotu mineralnego
(N-min.) w glebie mają właściwości glebowe, ilość opadów atmosferycznych
oraz nawożenie azotem w formie nawozów organicznych i mineralnych
pod uprawiane rośliny.
Badania te są zlokalizowane w stałych
punktach kontrolnych (na polach, w gospodarstwach) rozmieszczonych
w każdej gminie województwa (w ilości 1-3 pól). W każdym punkcie
pobierane są próbki glebowe z 3-ech poziomów profilu glebowego,
a mianowicie 0-30 cm, 31-60 cm i 61-90 cm, w dwóch terminach: wczesno-wiosennym
i po zbiorach roślin (jesienią) - tabela
77. Punkty zlokalizowano na glebach bardzo lekkich (36), lekkich
(23), średnich (56) i ciężkich (27) - łącznie 142.
Badania monitoringowe prowadzone są
w oparciu o ustalenia (instrukcję) Instytutu Uprawy, Nawożenia i
Gleboznawstwa w Puławach oraz zbierane tam i przetwarzane wszystkie
uzyskiwane wyniki. W zależności od zawartości azotu (N-min) w glebach
w warstwie od 0 - 30 cm wydzielono w kraju 7 grup województw, gdzie
woj. świętokrzyskie znalazło się w 2 grupie o niskiej zawartości
azotu.
Należy zaznaczyć, że zawartość azotu
mineralnego w warstwie ornej (0-30 cm) w próbkach badanych wiosną
w 2003r. stanowi średnio 41% całkowitej jego zawartości w całym
profilu glebowym (0-90 cm) i waha się od 18-64%, a w próbkach pobranych
po zbiorach roślin zawartość ta stanowi 43% i waha się od 23-70%.
Azot w okresie wiosny nie stwarza
zagrożenia dla wód gruntowych, ponieważ pobierany jest przez rośliny,
natomiast podwyższona jego zawartość w okresie jesiennym może zanieczyszczać
wody gruntowe.
Przyjęto, że zawartość azotu mineralnego
w glebie w całym profilu 0-90 cm przekraczająca 300 kg/ha w okresie
jesieni poprzez wymywanie tego składnika w głąb i przedostawanie
się do wód gruntowych powoduje zanieczyszczenie ich azotem pochodzenia
rolniczego.
<<
poprzednia strona << spis
treści >>
następna strona >> 
|
|