CZĘŚĆ VI. CHARAKTERYSTYKA, ZAGROŻENIA ORAZ ZANIECZYSZCZENIE
GLEB 3.
Stopień zakwaszenia gleb
Potencjalna produkcyjność gleb a więc plonowanie
i wzrost roślin wiąże się ściśle ze stopniem ich
zakwaszenia. Zmiana odczynu, czy to w kierunku zakwaszenia,
czy zwiększenia zasadowości wpływa niekorzystnie
na rozwój roślin.
Z badań przeprowadzonych przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą
w Kielcach wynika, że na terenie województwa świętokrzyskiego
zakwaszenie gleb jest zróżnicowane i na ogół charakterystyczne
dla typu gleby i sposobu jej użytkowania.
Największy udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych
(pH do 5,5) występuje na terenie gmin, gdzie przeważają
gleby bardzo lekkie (bielicowe i pseudobielicowe).
W rejonach gdzie występują gleby średnie i ciężkie
udział gleb kwaśnych jest znacznie mniejszy.
Na terenie województwa gleby bardzo kwaśne i kwaśne
zajmują największą powierzchnię tj. ok. 56%, (w
kraju - 58%) z czego bardzo kwaśne ok. 32%. Gleby
lekko kwaśne stanowią 20%, obojętne 19% i zasadowe
5%. Największy udział gleb zakwaszonych występuje
w powiatach: koneckim - 85%, skarżyskim - 85% i
staszowskim - 72%, a najmniejszy udział występuje
w powiatach: pińczowskim - 23%, kazimierskim - 29%
i opatowskim - 40%.
Odczyn gleb stanowi podstawowe kryterium do określania
faktycznych potrzeb ich wapnowania. W całym województwie
dla około 39% gleb użytkowanych rolniczo wapnowanie
jest konieczne, dla 13% potrzebne, dla 11% wskazane,
dla 11% użytków rolnych należy stosować wapnowanie
ograniczone natomiast w odniesieniu do 26% gleb
wapnowanie jest zbędne. Procentowy udział użytków
rolnych gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych w układzie
gminnym obrazuje rys.85,
a udział gleb zakwaszonych i wymagających wapnowania,
w układzie powiatowym zawiera tabela
73.
4. Zasobność gleb w makro i
mikroelementy
Zasobność gleb w przyswajalne formy makroelementów
(fosfor, potas i magnez) jest szczególnie ważna
z punktu widzenia praktyki rolniczej. Zawartość
tych składników w glebie zależy również od rodzaju
skały macierzystej z której powstała gleba, przebiegu
procesu glebotwórczego, kultury rolnej oraz nawożenia
organicznego i mineralnego. Znajomość zasobności
gleb w te składniki jest podstawą optymalizacji
poziomu nawożenia gleby.
Jak wykazują przeprowadzone przez Okręgową Stację
Chemiczno-Rolniczą badania, gleby województwa świętokrzyskiego
można określić jako mało zasobne w fosfor i potas
oraz średnio zasobne w magnez.
Bardzo niską zawartość fosforu wykazało ok. 23%
badanych gleb, niską ok. 30%, (w Polsce - 42%),
średnią ok. 18%, wysoką ok. 11% i bardzo wysoką
ok. 20% gleb. Podobnie, ok. 51% gleb wykazało bardzo
niską i niską zawartość potasu, (w kraju - 49%)
średnią ok. 18%, wysoką ok. 11% i bardzo wysoką
ok. 20%. Nieco lepiej przedstawia się zasobność
gleb w magnez, gdyż tylko 14% gleb posiada bardzo
niską jego zawartość, 17% niską, 26% średnią, 16%
wysoką i aż 27% bardzo wysoką.
Bardzo ważną rolę w rozwoju roślin, pomimo występowania
ich w małych ilościach, odgrywają mikroelementy.
Znajomość zasobności gleb w mangan, bor, miedź i
cynk jest szczególnie istotna, zwłaszcza w tych
rejonach, gdzie uprawia się rośliny posiadające
wysokie wymagania nawozowe.
Gleby regionu charakteryzują się wysoką zasobnością
w cynk i mangan, średnią zawartością miedzi i niską
zawartością boru. Znaczna część gleb wynosząca ok.
75% wykazuje niską zawartość boru, a 25% charakteryzuje
się średnią jego zawartością. Niską zawartość miedzi
wykazuje 38% analizowanych gleb, średnią 57% i 5%
wysoką. Zasobność gleb w mangan jest następująca:
10% gleb wykazuje niską zawartość, 75% średnią i
15% wysoką.
Najlepszą zasobność wykazują gleby w zakresie cynku,
ponieważ aż 44% gleb posiada wysoką, 41% średnią
i 15% niską jego zawartość. Najmniejszy udział gleb
ubogich w składniki pokarmowe występuje w południowej
i południowo-wschodniej części województwa. Sumaryczne
zestawienie zawartości makro i mikro elementów przedstawiono
w tabelach 74
i 75.