CZĘŚĆ III. ZASOBY ORAZ STAN CZYSTOŚCI WÓD 4. Monitoring rzek
4.3. Charakterystyka zlewni i ocena jakości
powierzchniowych wód płynących
Z l e w n i a O p a t ó w k i
Zlewnia Opatówki leży we wschodniej części województwa
świętokrzyskiego. Jest mała (długości 40 km i
średniej szerokości 10 km), zasilana przez niewielkie
cieki stałe i okresowe, mokradła i źródła, wody
opadowe. Zalesienie zlewni jest znikome, stanowi
zaledwie 1% czyli około 3 km2
jej powierzchni. W związku z tym bilans wodny
jest niekorzystny, nie ma możliwości retencji,
a wody zasilające zlewnię spływają bezużytecznie,
wywołując szkody erozyjne.
Największy odpływ obserwowano w okresach chłodnych
(od listopada do kwietnia). W plejstocenie obszary
zlewni Opatówki uległy dwukrotnemu zlodowaceniu,
w czasie których powstały dwa pokłady lessu. Grubość
pokrywy lessowej jest obecnie silnie zredukowana
i nierównomierna, waha się od 0,5 m w Łukawie
do 24 m w okolicach Opatowa, Adamowa, Karwowa,
Tudorowa i Wilczyc. Na pozostałych terenach pokrywa
lessowa jest średniej grubości, a w dolnej części
zlewni płytka i występuje sporadycznie.
Cały obszar dorzecza Opatówki narażony jest na
silne procesy erozyjne. Niszczenie pokrywy lessowej
rozpoczęło się już w plejstocenie w okresie zmian
klimatycznych. Później przyczyniał się do tego
człowiek wycinając lasy dla potrzeb rolnictwa.
Zwiększała się też w tym rejonie gęstość zaludnienia
(do około 100 mieszkańców na 1 km2).
Procesom erozyjnym sprzyja też melioracja doliny
Opatówki. Wyżyny lessowe poprzecinane są gęstą
siecią wąwozów, na 1 km2
powierzchni przypada kilkaset metrów wąwozów.
Obszar ten wymaga pilnego zagospodarowania wąwozów,
w celu zapobiegania dalszemu wymywaniu pokrywy
lessowej. Na lessach wykształciły się urodzajne
gleby brunatne i czarnoziemy, stąd też tereny
te należą do typowo rolniczych, ze zdecydowaną
przewagą gruntów ornych, stanowiących około 90%
powierzchni zlewni.
Ludność zajmuje się tu przede wszystkim uprawą
buraków cukrowych i pszenicy, a także sadownictwem
i warzywnictwem. Rozwinął się przemysł rolno -
przetwórczy z cukrownią we Włostowie oraz przetwórnią
owocowo - warzywną w Dwikozach.
Głównym ośrodkiem miejskim w tym rejonie jest
Opatów, liczący około 7 tys. mieszkańców. Do najważniejszych
źródeł zanieczyszczeń wód powierzchniowych w zlewni
Opatówki należą: ścieki socjalno - bytowe i przemysłowe
z Opatowa i Dwikoz. Duży wpływ na stan czystości
jej wód mają spływy obszarowe z terenów użytkowanych
rolniczo. Sprzyja temu wyżynne usytuowanie zlewni,
brak lasów, łatwo podatna na wymywanie pokrywa
lessowa, intensywnie prowadzona gospodarka rolna
(rysunek
63).
O p a t ó w k a jest lewostronnym dopływem
Wisły o długości 51,5 km i powierzchni zlewni
281,5 km2, wpadającym
do niej w 281,9 km biegu. Jest ciekiem silnie
erodującym, charakteryzuje się wąskim, mocno wciętym
korytem o dużym, średnio 2% spadku podłużnym.
W roku 1999 rzeka na całej długości pod względem
fizyko-chemicznym nie odpowiadała normatywom klas
I - III. Stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych
stężeń zawiesiny, tlenu rozpuszczonego, azotynów,
fosforanów, fosforu ogólnego i m. Coli. W ocenie
bakteriologicznej tylko źródłowy odcinek do m.
Wąworków osiągnął III klasę czystości wód. Wyniki
badań hydrobiologicznych prowadzonych w m. Słupcza
wykazały III klasę ze względu na indeks saprobowości
oraz I - chlorofil "a".
Źródłem zanieczyszczenia rzeki i jej dopływów
są zakłady naruszające warunki pozwoleń wodno-prawnych
jak:
- Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej
w Opatowie,
- Cukrownia Włostów we Włostowie,
- FRUCTSANPOL w Dwikozach,
- Zakłady przemysłu Owocowo-Warzywnego w Dwikozach,
- Gmina Wojciechowice oczyszczalnia ścieków w
Wojciechowicach,
- Krakowskie Zakłady Przemysłu Nieorganicznego
BONARKA w Jasicach.