|
ZLEWNIA OPATÓWKI
Cały obszar dorzecza Opatówki narażony
jest na silne procesy erozyjne. Niszczenie pokrywy lessowej
rozpoczęło się już w plejstocenie w okresie zmian klimatycznych.
Później przyczyniał się do tego człowiek wycinając lasy dla
potrzeb rolnictwa. Zwiększała się też w tym rejonie gęstość
zaludnienia (do około 100 mieszkańców na 1 km2). Procesom
erozyjnym sprzyja też melioracja doliny Opatówki.
Wyżyny lessowe poprzecinane są gęstą siecią wąwozów, na 1
km2 powierzchni przypada kilkaset metrów wąwozów. Obszar ten
wymaga pilnego zagospodarowania wąwozów, w celu zapobiegania
dalszemu wymywaniu pokrywy lessowej. Na lessach wykształciły
się urodzajne gleby brunatne i czarnoziemy, stąd też tereny
te należą do typowo rolniczych, ze zdecydowaną przewagą gruntów
ornych, stanowiących około 90% powierzchni zlewni.
Ludność zajmuje się tu przede wszystkim uprawą buraków cukrowych
i pszenicy, a także sadownictwem i warzywnictwem. Rozwinął
się przemysł rolno - przetwórczy z cukrownią we Włostowie
oraz przetwórnią owocowo - warzywną w Dwikozach.
Głównym ośrodkiem miejskim w tym rejonie jest Opatów, liczący
około 7 tys. mieszkańców. Do najważniejszych źródeł zanieczyszczeń
wód powierzchniowych w zlewni Opatówki należą: ścieki socjalno
- bytowe i przemysłowe z Opatowa i Dwikóz. Duży wpływ na stan
czystości jej wód mają spływy obszarowe z terenów użytkowanych
rolniczo. Sprzyja temu wyżynne usytuowanie zlewni, brak lasów,
łatwo podatna na wymywanie pokrywa lessowa, intensywnie prowadzona
gospodarka rolna.

|
|
|