|
CZĘŚĆ VI. GLEBY
Zygmunt Kamiński
1. Ocena jakości gleb
Uzyskiwanie wysokich i dobrych jakościowo
plonów uzależnione jest od bardzo wielu czynników, a powodzenie
w produkcji rolnej można uzyskać jedynie w wyniku dogłębnego poznania
i umiejętnego wykorzystania zarówno praw przyrody, fizjologii roślin
jak i środków do produkcji, a szczególnie właściwości i żyzności
gleb.
Gleba obok powietrza, wody i światła
jest jednym z podstawowych elementów biosfery, a zarazem głównym
czynnikiem warunkującym produkcję żywności. Charakteryzuje się ona
określonymi właściwościami fizyczno-chemicznymi oraz biologicznymi,
ukształtowanymi pod wpływem naturalnych i antropogenicznych czynników
procesu glebotwórczego.
Gleba jest żywym układem dynamicznym,
a związki organiczne i mineralne znajdujące się w niej ulegają ciągłym
przemianom, co prowadzi do ich zwiększenia lub do ubytków, aż do
całkowitego zubożenia gleby.
Do głównych czynników powodujących
ubożenie i degradacje gleb należą:
ˇ wadliwy sposób użytkowania ziemi,
ˇ zakwaszenie lub alkalizacja,
ˇ zmniejszenie zawartości próchnicy,
ˇ nieprawidłowe zmianowanie roślin,
ˇ zmniejszenie zawartości podstawowych składników pokarmowych makro
i mikroelementowych,
ˇ przesuszenie lub zbytnie nawodnienie,
ˇ zanieczyszczenie metalami ciężkimi,
ˇ erozja wodna i wietrzna.
Degradacja gleby jest procesem znacznie
łatwiejszym niż przywracanie jej naturalnych właściwości, dlatego
wnikliwa obserwacja, a szczególnie badanie zmian jej właściwości
fizyko-chemicznych są zagadnieniami o priorytetowym znaczeniu.
Dla jakości gleb najistotniejsze są:
- skład mechaniczny (granulometryczny) gleby,
- odczyn (zakwaszenie),
- zasobność w makro i mikroelementy jako składniki pokarmowe roślin,
- zawartość substancji organicznej (próchnicy),
- zawartość pierwiastków toksycznych (metali ciężkich),
- właściwości biochemiczne i mikrobiologiczne.
Znajomość zawartości w glebach zarówno
składników (pierwiastków przyswajalnych) pokarmowych jak i metali
ciężkich oraz ich zakwaszenia stała się za tym podstawowym wymogiem
i koniecznym warunkiem utrzymania równowagi ekologicznej, prawidłowej
produkcji roślinnej i zwierzęcej, uzyskiwania "zdrowej"
żywności oraz utrzymania środowiska glebowego w stanie zabezpieczającym
potrzeby ludzi i zwierząt.
<<
poprzednia strona << spis
treści >>
następna strona >> 
|
|